Yacon sirup (eko) 250 ml
13.00€
Yacon je izmed vseh sladil najbolj zdravo, saj ima ničen glikemični indeks in ga naše telo praktično ne zazna. Zato ga lahko uporabljajo tudi diabetiki. Primeren pa je tudi za nosečke in male škratke. Yacon je bogat je z vitamini, minerali, probiotiki in prebiotiki. Najpogosteje ga uporabljamo kot sredstvo za sladkanje – čokolade, (presnih) sladic, smutijev, sokov, sadnih kup… Je zelo prijetnega okusa, blago karamelnega.
Ni na zalogi
Pošlji prijateljuOpis
Osnovni podatki o Yacon sirupu:
Yacon je rastlina (kot zanimivost naj ti povemo, da je sorodnik naše sončnice), ki raste visoko v Andih (na nadmorski višini 3000 m). V primerjavi z ostalimi rastlinami, ki rastejo na območju Andov, yacon ni tako občutljiv in ga vse pogosteje najdemo tudi v tropskih krajih z nižjimi nadmorskimi višinami. Yacon je rastlina, ki zraste do okoli 2m, ima simpatične rumene cvetove, njegov glavni del pa se skriva pod zemljo. Uporabljamo namreč gomolje, ki so hrustljavi in so yaconov založni organ. Vsebnosti vode in inulina pa daje yaconu specifičen, sladek okus. Nekateri okus yacona povezujejo z okusom jabolka (zato ga domačini imenujejo “zemeljsko jabolko”), spet druge pa okus spominja na vonj cvetlic. Prebivalci Andov yacon pogosto uživajo. Pribivanje yacona pa poteka na način hladnega stiskanja korenine.
Učinkovine Yacona:
Yacon je izmed naravnih sladil najverjetnejo edino, ki ga naše telo preprosto ne zazna. Sestavljen je iz inulina (ki je polisaharid) in se v našem tankem črevesju ne razgradi na manjše sladkorje. Posledično se tudi v krvni obtok ne vsrka. Zaradi kar 65% vsebnosti inulina (prebiotika), pripomore tudi k boljši presnovi in ugodno stimulira našo črevesno floro. Vsebuje ničelni glikemični indeks in je bogat vir antioksidantov (gomolji in listi jih vsebujejo kar 6 vrst)
Poreklo Yacona:
Yacon prihaja iz Peruja.